De (financiële) risico’s bij een scheiding

Veel mensen lopen bij een scheiding onbewust grote financiële, fiscale en juridische risico’s. Wordt het risico werkelijkheid, dan zijn de gevolgen vaak verstrekkend. En dat is absoluut te voorkomen. Wat je niet weet betekent niet dat je het voor de wet niet fout kunt doen. En als je het WEL weet, dan heb je een keuze, een weloverwogen keuze!

Bespreken van financiële risico’s

Het bespreken van alle mogelijke financiële, fiscale en juridische risico’s is een utopie. Maar waar je aan zou kunnen denken zijn bijvoorbeeld de acceptgiro’s die je kunt verwachten van de Belastingdienst als één van jullie twee bij de scheiding meer heeft gekregen dan waar volgens de wetgeving recht op was of omdat er is afgezien van alimentatie of de verdeling van het pensioen. Of de caravan is uitgeruild voor het pensioen, netto en brutovermogens.

Je mag dat samen wel besluiten, Juridisch gezien is dat ook geen probleem. Maar de belastingdienst ziet dit echt anders. Teveel krijgen is een schenking. En over een schenking betaal je nou eenmaal flink belasting in dit land. Geen belasting verrekening? Dat geeft leuke naheffingen in dit land. Waarom geef ik dit aan?

Hulp bij voorkomen van financiële risico’s

Bij Prudentio zien wij veel ellende van mensen die, nadat zij zelf de scheiding volledig hebben vormgegeven of met behulp van een advocaat of mediator zijn overeengekomen dat een van beiden in de woning mag blijven wonen onder voorwaarde dat de ander van de hypotheekakte wordt gehaald dat zij, nadat de scheiding door de rechtbank is goedgekeurd en daarna is ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie vaak de hypotheek, al dan niet door verkeerde afspraken met betrekking tot de te betalen of te ontvangen alimentatie, helemaal niet op hun naam kunnen krijgen. Of dat de maandlasten door gewijzigde fiscale spelregels flink tegenvallen. Met als gevolg dat de gemaakte afspraak niet kan worden nageleefd en de woning alsnog moet worden verkocht. Zonde!

En denk ook eens wat er kan gebeuren bij een verandering van inkomen, de gezondheid of bij het overlijden van een van de ex-partners. Ook dan ontstaan er ineens een hoop financiële en fiscale risico’s. Wie zorgt er in de nieuwe situatie bijvoorbeeld voor de kinderen? En hoe moet dit betaald worden? En wat als de kinderen erfgenaam zijn, en de ex-partner moet dit vermogen voor ze te beheren?

Of wat te doen bij het maken van een omgangsregeling met de kinderen? Ook daar kan er, achteraf, een heleboel ellende ontstaan. Onnodig vinden wij. Want als je nu een goed inzicht krijgt over de eventuele gevolgen achteraf, dan maak je nu ook andere, betere en meer verantwoorde keuzes.

Advies over scheidingen alleen niet voldoende

Wij denken dat er bij advies over scheidingen naast de wensen en doelstellingen van onze klanten ook gekeken moet worden naar de risico’s die onze klanten in de toekomst lopen. Om daarna, rekening houdend met de juridische, fiscale, financiële en emotionele aspecten een helder inzicht in de keuzemogelijkheden te kunnen bieden. Er zijn een aantal risico’s bij een scheiding die voor iedereen die uit elkaar gaat hetzelfde zijn. Maar het grootste deel van de risico’s zijn afhankelijk van jullie persoonlijke situatie. Omdat wij het belangrijk vinden een duidelijk inzicht te geven in de risico’s die van toepassing zijn op jullie persoonlijke situatie bieden wij elke klant een helder inzicht in deze risico’s. Om daarna over te gaan naar het maken van keuzes om deze risico’s te verkleinen of zelfs geheel weg te nemen indien dit wenselijk is. Een scheiding een is meer dan alleen het ontwijken van onwenselijke risico’s.

Meer informatie?

Heb je nog vragen of wil je graag een vrijblijvende kennismakingsafspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Direct antwoord op je vragen over de financiële risico’s?

Spreek nu direct met echtscheidingsspecialist Rob: 030–2271931.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *