De inhoud en werking van het ouderschapsplan

Door de kinderen blijf je als ouders levenslang met elkaar verbonden. Ook na een scheiding. Een ouderschapsplan zorgt voor duidelijkheid over wat je voor de kinderen wilt en hebt geregeld na de scheiding. Zowel voor jou zelf als ook voor de kinderen zelf.

Ouderschapsplan: kinderen op de eerste plaats

Samen kinderen opvoeden na een scheiding is niet altijd even makkelijk en praktisch. Het maken en vastleggen van goede afspraken is niet alleen wettelijk verplicht maar draagt ook bij aan een zo succesvol mogelijke samenwerking als ouders. Waar de kinderen gaan wonen en hoe de omgangsregeling eruitziet, daar ben je als ouders in grote mate vrij in. In veel gevallen kiezen ouders zelfs voor co-ouderschap.

Dit betekent dat de ouders beiden ongeveer de helft van de tijd voor hun kinderen zorgen. Helaas loopt dit in de praktijk vaak anders. Heel regelmatig wordt er na verloop van tijd alsnog een omgangsregeling afgesproken. Voor kinderen is dat natuurlijk enorm verwarrend en verdrietig. Het is dus belangrijk om erg goed na te denken over hoe jullie het ouderschap na de scheiding zien. En hier veel gesprekken over te voeren. Tijdens deze gesprekken moeten jullie over een heleboel zaken nadenken. Zaken die nu zo vanzelfsprekend zijn, zijn dat straks opeens niet meer.

Overleg met elkaar i.p.v. onderhandelen

Wat je je ook wilt realiseren als scheidend ouder , is dat er bij onenigheid over geld of over spullen vaak door  ͞geven en nemen͟ een onderhandeling tot stand kan komen waardoor je tot goede afspraken kunt komen. Maar dat lukt niet als het gaat over kinderen. Over de kinderen moet je overleggen, en dus niet onderhandelen!

Veel ouders beginnen met het innemen van standpunten. Bijvoorbeeld bij de keuze voor co-ouderschap of juist niet. Maar door juist niet te strijden maar juist de kinderen centraal te stellen ontstaan vaak goede oplossingen. Als je vervolgens de tijd neemt om zoveel mogelijk belangen, behoeften, wensen en rechten van de kinderen te benoemen en je met elkaar kunt bespreken hoe zwaar elk belang zou moeten meewegen, dan ben je begonnen met het vormgeven van een een duurzaam ouderschapsplan.

Het belang voor jullie kinderen

Realiseer je als ouders dat  ͞het͟ belang van het kind niet als standaard bestaat. Het belang van jullie kinderen bestaat wel. En dat bestaat weer uit allemaal verschillende deelbelangen. Door deze belangen te prioriteren van heel belangrijk naar minder belangrijk en het hierover eens te worden kom je samen tot afspraken die de belangen van jullie kinderen vooropstelt.

Houd bij het maken van afspraken rekening met het feit dat er vroeg of laat conflicten kunnen ontstaan. Maak goede afspraken, nu dit nog kan, over hoe jullie hier dan mee om gaan. Prudentio helpt jou daar natuurlijk graag bij.

Besef je als ouder goed dat een goede band met je kinderen niet afhankelijk is van de hoeveelheid tijd die je als ouder individueel met de kinderen doorbrengt. Afhankelijk van de leeftijd kan een kind het doorgaans prima verdragen om de ene ouder een tijdje niet te zien. Degene die het vaak lastig vinden zijn de ouders zelf. Besef je dus goed dat het steeds om het belang van de kinderen gaat, en dat jouw eigen belang daaraan ondergeschikt moet zijn.

Tijdelijk ouderschapsplan

Wij weten dat het soms onmogelijk is om gelijk een goed plan te maken. Door alle emoties is niet iedereen in staat om te voelen, laat staan te vertellen wat ze graag zouden willen. Als dat het geval is, zorg dan dat de intenties duidelijk zijn en maak een tijdelijk plan en beschrijf hierin hoe en wanneer je dit opnieuw zult bekijken. Bij een scheiding komt natuurlijk meer kijken dan alleen het opstellen of laten opstellen van een gedegen ouderschapsplan.

Meer informatie?

Heb je nog vragen of wil je graag een vrijblijvende kennismakingsafspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Direct antwoord op je vraag over het ouderschapsplan?

Spreek nu direct met echtscheidingsspecialist Rob: 030–2271931.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *