Hoe regel je de zorg en opvoeding voor de kinderen bij een scheiding?

Samen kinderen opvoeden na een scheiding is niet altijd even makkelijk en praktisch. Het maken en vastleggen van goede afspraken over de zorg- en opvoedingstaken is niet alleen wettelijk verplicht, maar draagt ook bij aan een zo succesvol mogelijke ontwikkeling van de kinderen na de scheiding. Hoe regel je de zorg en opvoeding voor de kinderen bij een scheiding en waarom moet je hierover nadenken?

Wat doet een scheiding met kinderen?

Voor kinderen is een scheiding vaak enorm verwarrend en verdrietig. Het is dus belangrijk om erg goed na te denken over hoe jullie het ouderschap na de scheiding zien. En hier veel gesprekken over te voeren. Tijdens deze gesprekken moeten jullie over een heleboel zaken nadenken. Om zo tot goede afspraken te komen over de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken. Prudentio begeleidt jullie daar graag bij. Zodat de verwarring en onrust bij de kinderen zo snel mogelijk kan worden weggenomen en de er een situatie van rust en regelmaat voor de kinderen ontstaat.

Wat is een goede omgangsregeling?

Globaal is er wel een onderscheid te maken in een goede en een slechte zorg- en contactregeling. Een goede regeling houdt bijvoorbeeld heel goed rekening met de leeftijd van de kinderen en de daarbij horende levensfase. Voor een baby tot 9 maanden oud is het bijvoorbeeld geruststellend als de vader gewoon af en toe op bezoek komt voor een paar uurtjes. Dit voorkomt de ontwikkeling van een sterke verlatingsangst. In de praktijk blijkt het vanwege de emoties voor ouders niet mogelijk om een dergelijke afspraak te maken.

Kinderen van 10 tot 12 jaar

Kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar hebben vaak een sterk ontwikkeld rechtsvaardigheidsbesef. In deze fase is het ontzettend belangrijk om veel met je kinderen te praten en zeer serieus te nemen wat zij zeggen. De kinderen betrekken bij de zorg- en omgangsregeling kan voor de meeste kinderen dan erg goed werken.

Kinderen van 13 tot 18 jaar

Kinderen in de leeftijd van 13 tot 18 jaar zijn vooral gericht op hun toekomstige onafhankelijkheid. Dat is voor hun zelfs belangrijker dan het nieuwe gezinsleven. Ze vinden het, in tegenstelling van wat veel mensen met elkaar afspreken in een co-ouderschapsregeling, juist prettig om een vaste woonomgeving te hebben en dus niet zo vaak te switchen tussen beide ouders!

De ideale omgangsregeling

Is er een pasklare regeling? Nee. Er bestaat eigenlijk geen pasklare of ideale ouder-kind regeling. Of het nu gaat om een traditionele 14-daagse weekendregeling, een week op – week af – regeling of een ander soort regeling, realiseer je dat in principe elke regeling goed zou kunnen werken, maar ook dat elke regeling de plank totaal kan misslaan.

Wat als je dus een goede regeling wilt opstellen? Alles hangt af van hoe je als ouders met de regeling omgaat en hoe de relatie van de ouders na de scheiding vorm krijgt. Niemand is beter in staat om te bepalen wat het beste voor jullie kinderen is dan jullie als ouder zelf. Realiseer je ook dat sommige dingen vooraf niet te bedenken zijn, hoe graag je ook wil. Uitproberen, testen, aanpassen en compromissen sluiten blijkt in de praktijk van Prudentio de sleutel tot succes.

Meer informatie?

Heb je nog vragen of wil je graag een vrijblijvende kennismakingsafspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Direct antwoord op je vraag over de zorg voor de kinderen?

Spreek nu direct met echtscheidingsspecialist Rob: 030–2271931.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *