Echtscheiding en huis: huis verkopen samen met je (ex)-partner

Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd dan zijn jullie ook beiden voor 50% eigenaar van de woning. Bij scheiding betekent dit dat het huis in zijn geheel verkocht wordt, dat een van jullie twee de ander uitkoopt of dat jullie beiden na de scheiding eigenaar blijven.

In dit artikel gaan we in op de situatie dat jullie besluiten om het huis te verkopen.

Besluiten jullie dat één van de twee de woning behoudt? Hier lees je meer over het huis en hypotheek overnemen van je ex-partner.

Scheiding en verkoop van het huis met overwaarde

Als jullie besluiten het huis te verkopen dan dient bij verkoop als eerste de hypotheek afbetaald te worden.

Als er overwaarde is dan zal dit geen probleem zijn en blijft er een bedrag over om onderling te verdelen. Dit bedrag zal normaal gesproken gelijk verdeeld worden. Eventueel kunnen hier andere afspraken over gemaakt worden.

Wil je het vrijgekomen geld uit de overwaarde zo goed mogelijk benutten om je leven na de scheiding weer op te bouwen? Vraag dan een gesprek aan met een financieel echtscheidingsspecialist.

Scheiding en verkoop van huis met restschuld

Als er een restschuld ontstaat bij verkoop dan is de situatie vaak vervelender. Er is immers een schuld die afbetaald dient te worden. Neem in dit soort gevallen als eerste contact op met je hypotheekverstrekker om ze hiervan op de hoogte te stellen.

De hypotheekverstrekker zal altijd eisen dat de schuld wordt afgelost. Jullie verkopen immers het onderpand waarop de hypotheek is gebaseerd. 50% van de schuld komt voor jouw rekening. Voor de hypotheekverstrekker blijven jullie allebei hoofdelijk aansprakelijk voor de hele  schuld totdat deze volledig is afbetaald

Om jouw deel van deze schuld te vereffenen zijn er een aantal mogelijkheden:

  1. Restschuld direct aflossen
  2. Restschuld meefinancieren in nieuwe hypotheek
  3. Restschuld betalen door andere lening aan te gaan

Overigens is de Nationale Hypotheek Garantie in het leven geroepen om de risico’s van verkoop met onderwaarde op te vangen. Kijk altijd eerst of dit op jullie hypotheek van toepassing is.

Restschuld direct aflossen

Heb je voldoende spaargeld om de restschuld in een keer af te lossen? Dan is dit vaak de goedkoopste manier om de restschuld te voldoen en weer verder te kunnen gaan met je leven.  Door de restschuld direct af te lossen voorkom je dat je (veel) rente moet betalen over de openstaande schuld.

Komt je spaargeld hiermee onder de 25.000? Dan is er ook nog een fiscaal voordeel doordat je geen vermogensrendementsheffing meer hoeft te betalen over je spaargeld.

Omdat direct aflossen meestal de meest interessante optie is bij scheiding en een huis met restschuld loont het de moeite om goed na te gaan of je dit voor elkaar kan krijgen. Vaak is er namelijk meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt.

Mochten je ouders bijvoorbeeld geld willen schenken om de restschuld te betalen dan kan dit belastingvrij tot 100.000 euro.

Zo zijn er meer mogelijkheden die interessant zijn om te onderzoeken. Een echtscheidingsadviseur kan je hierbij helpen en zo veel geld besparen.

Restschuld meefinancieren in nieuwe hypotheek

Banken zijn er niet dol op, maar soms is het mogelijk om de restschuld uit je oude huis mee te financieren bij je nieuwe hypotheek.

Dit zal in de praktijk vaak wel lastig zijn omdat je in je eentje meestal minder kan lenen dan met zijn tweeën

Bovendien kan dit eigenlijk altijd maar tot een bepaalde hoogte, meestal tot 115% van de nieuwe hypotheek.

Deze optie is dus alleen interessant als je geen maximale hypotheek nodig hebt om je nieuwe huis te kopen. Of als je met een nieuwe partner samen een huis koopt.

Restschuld betalen door andere lening aan te gaan

Tot slot is een persoonlijke lening afsluiten om je restschuld te betalen een optie. Meestal sluit je deze lening af bij dezelfde bank als waar je nieuwe hypotheek loopt. Vaak krijg je in dit geval korting, maar realiseer je dat zelfs dan over deze lening altijd meer rente geheven wordt dan over een hypotheek.

Vanwege deze rente, die vaak het dubbele is van hypotheekrente, is deze optie echt een laatste redmiddel om je restschuld te voldoen.

Tot 2018 was de restschuld overigens fiscaal aftrekbaar. Dit was een crisismaatregel die helaas per 2018 is vervallen.

Weten wat in jouw situatie de beste oplossing is?

Maak een vrijblijvende eerste afspraak met een financieel-echtscheidingsadviseur. Met hem of haar kan je dan in kaart brengen hoe je aflossing van de hypotheek en de verkoop van het huis zo voordelig mogelijk regelt bij jullie scheiding.

Direct weten wat de verkoop van jullie huis voor gevolgen heeft?

Spreek nu direct met echtscheidingsspecialist Rob: 030–2271931.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *