Wat is een echtscheidingsprocedure?

Het is simpel: bij een echtscheidingsprocedure wordt een verzoek tot echtscheiding ingediend bij de rechtbank. Wanneer een van beide partners het verzoek tot echtscheiding indient, gaat de rechter altijd over tot echtscheiding. Het huwelijk is dan namelijk “duurzaam ontwricht”, oftewel: de verhouding binnen het huwelijk is zo moeilijk geworden, dat het eigenlijk onmogelijk is om nog bij elkaar te blijven. De rechter bemoeit zich dan ook niet met wie de “schuld” van de echtscheiding heeft.

De werkelijkheid wijkt zoals je ziet erg af van welk beeld we vaak hebben bij een echtscheidingsprocedure. Waarom? Omdat je in soapseries en films vaak allerlei dramatische echtscheidingen ziet, met beide partijen in de rechtbank en het er heftig aan toegaat. Wederzijdse beschuldigingen, getuigen, en wie is de schuldige? In de werkelijkheid is dit helemaal niet aan de orde bij een echtscheidingsprocedure – het is puur iets juridisch.

Scheiden… en nu?

Wanneer het verzoek tot echtscheiding is ingediend, ontstaan er vaak onzekerheden over de toekomst. Allerlei vragen komen bovendrijven: waar ben ik aan toe? Hoe werkt het? En ook belangrijk: hoeveel kost een echtscheiding? Kan ik hier blijven wonen en (hoe vaak) kan ik na de scheiding mijn kinderen nog zien? Ook is er vaak de angst om zelf berooid achter te blijven na een echtscheiding.

Dit lijken misschien vragen over de echtscheiding zelf, maar in de werkelijkheid draait alles om de periode na de echtscheiding. Je wil na de echtscheidingsprocedure een prettig leven, zowel emotioneel als financieel, ook wanneer alles is veranderd.

Wil je weten hoe ik jou daarbij kan helpen? Kom dan eens vrijblijvend langs voor een kop koffie of thee. Neem contact met me op om een datum in te plannen.

Wat voor soorten echtscheidingsprocedure zijn er?

Er bestaan 2 soorten echtscheidingsprocedures:

  1. een eenzijdige echtscheidingsprocedure
  2. 2. een tweezijdige echtscheidingsprocedure

1. Eenzijdige echtscheidingsprocedure

In dit geval worden beide partijen bijgestaan door een advocaat. Die advocaten proberen beide het meest uit de echtscheiding te halen voor hun eigen cliënt. Maar:in het geval van een echtscheiding ligt alles al vast.Soms ligt dit vast in huwelijkse voorwaarden, en in andere gevallen in het Burgerlijk Wetboek. Bij een eenzijdige echtscheidingsprocedure bepaalt de rechter alles volgens strikte regels. Zijn er bijvoorbeeld kinderen? Dan bepaalt de rechter op basis van de voorwaarden of de Wet wie de verzorgende ouder is, hoe de omgangsregeling eruitziet enzovoorts. Oftewel, niet de prettigste keuze. Twijfelt de rechter? Dan wordt de Raad van Kinderbescherming ingeschakeld, en Jeugdzorg.

Je kan je voorstellen dat dit vaak tot vervelende taferelen leidt. Waarom? Omdat het Burgerlijk Wetboek erg traditioneel is ingesteld. Eigenlijk stamt deze wetgeving nog uit vooroorlogse tijden, waar hele andere normen en waarden golden. De maatschappij zag er toen heel anders uit dan nu. De gevolgen?

  • Vaak komt het erop neer dat er onredelijke alimentatie moet worden betaald, de kinderen bij de moeder wonen en af en toe naar hun vader gaan.
  • Zo ontstaan er scheve verhoudingen: moeder zorgt in het dagelijks leven voor de kinderen met alle regels die erbij komen kijken. Terwijl de vader vaak enkel in het weekend de kinderen heeft.

Maar gelukkig kan je ook kiezen voor een tweezijdige echtscheidingsprocedure, waarbij je zelf afspraken mag maken en de rechter niet voor jullie bepaalt.

2. Tweezijdige echtscheidingsprocedure

Een tweezijdige echtscheidingsprocedure ziet er heel anders uit. In deze procedure maken jullie samen afspraken die goed bij jullie situatie passen, die jullie daarna voorleggen aan de rechter<. De rechter hoeft vervolgens alleen maar akkoord te geven op de gemaakte afspraken.

Ik adviseer altijd om voor een tweezijdige echtscheidingsprocedure te gaan. Waarom? Omdat bij een eenzijdige echtscheidingsprocedure toch alles al vastligt in de wet – en omdat je ontzettend hoge kosten kwijt bent aan advocaten. Het kiezen voor een tweezijdige procedure scheelt maar zo 20.000 euro – én deze echtscheidingsprocedure gaat veel sneller dan bij een eenzijdige procedure. Een eenzijdige procedure kan soms meerdere jaren duren. Terwijl bij een tweezijdige procedure een echtscheiding vaak binnen 1 maand is geregeld: van intake tot afgeronde scheiding.

Daarnaast zitten er andere voordelen aan een tweezijdige echtscheidingsprocedure.

  • Je kan het zo regelen dat jullie beide een groter besteedbaar inkomen hebben door slimme fiscale oplossingen dan wanneer jullie domweg de regelgeving volgen, zoals in een eenzijdige procedure.
  • Ook is bijvoorbeeld co-ouderschap een optie bij een tweezijdige procedure, bij een eenzijdige procedure is dit niet mogelijk. Co-ouderschap is in de meeste gevallen (psychologisch) veel beter voor je kinderen dan een omgangsregeling.
  • Je hoeft bij een tweezijdige procedure niet verplicht de helft van je pensioen af te staan aan je ex-partner, en als je vroegtijdig overlijdt ontvangt je ex-partner niet persé jouw geld.

Welke echtscheidingsprocedure past het beste bij jou?

Natuurlijk ben je vrij in je keuze – maar als ik je een advies mag geven: kies voor een tweezijdige procedure. Dit is voor alle betrokken partijen beter. Let op: zorg wel dat alle afspraken die jullie maken uitvoerbaar zijn, de rechter kijkt namelijk niet naar de haalbaarheid van afspraken. Dit kan tegen je werken wanneer je vervolgens een afspraak niet na kan komen. Of misschien spelen er andere dingen:

  • je kan niet goed met je ex praten,
  • je hebt niet voldoende kennis van financiële, fiscale en rechtelijke zaken,
  • je kan daar hulp bij gebruiken.

Zoals je ziet komen bij scheiden veel nauwkeurig overwogen beslissingen kijken, wil je eens vrijblijvend praten over de beste procedure voor jou? Maak dan de Scheidingsscan of maak een afspraak met mij.

Want wij helpen je graag verder. Je bent van harte welkom voor een kop koffie of thee, dan bespreken we rustig jouw situatie.

Wil je meer weten over de mogelijkheden hiervan?

Neem dan contact met me op:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *