Uit elkaar huis

Uit elkaar en niet getrouwd: het huis

Als jullie ongetrouwd uit elkaar gaan maar wel samenwonen dan is de vraag wie er recht heeft op het huis. Soms is dit meteen duidelijk, maar vaak ook niet. Lees hier de verschillende scenario’s die mogelijk zijn in het geval jullie samenwonen. Veel hangt hierbij af van het al dan niet hebben van een samenlevingscontract.

Uit elkaar met een huurhuis

Met een huurhuis zijn er 2 situaties mogelijk.

1. Huurcontract op naam van een persoon

Staat het huurcontract op jouw naam en is je partner bij jou ingetrokken? Dan verandert er niets aan de woonsituatie en heeft je partner geen recht op de woning. Is het andersom? Dan geldt uiteraard precies het tegenovergestelde.

2. Samen huurder van het huis

Als je in eerste instantie alleen huurder was en je hebt van je partner medehuurder gemaakt houdt dan rekening met het volgende: Als je het huis verlaat dan dient de verhuurder je ex-partner te accepteren als huurder. Blijf jij in de woning wonen dan verandert er ‘niets’ aan het huurcontract.

Je kunt natuurlijk ook samen een huis huren. Jullie staan dan beiden in het huurcontract. In dit geval doe je aan samenhuur of medehuur. Wilt een van jullie in dit geval in het huurhuis blijven wonen? Neem dan contact op met de verhuurder. Je zegt dan de huur op en neemt een nieuw huurcontract voor het alleen huren. De verhuurder is overigens niet verplicht dit te accepteren.

Komen jullie er samen niet uit wie er in de woning blijft wonen? Neem contact met ons op om jullie hiermee te helpen. Mocht het echt niet lukken om eruit te komen dan komt de zaak voor de kantonrechter. Dit kan alleen als jullie beiden op het huurcontract vermeld staan. De rechter beslist dan wie het huis toegewezen krijgt. De rechter weegt in dit geval ook de belangen van de verhuurder mee.

Dit laatste is altijd een ongewenste situatie zowel financieel als persoonlijk. De rechter kan namelijk beslissen dat geen van beiden het huis krijgt.

Uit elkaar met een koophuis

Er zijn 3 situaties die van toepassing kunnen zijn in het geval dat jullie in een koophuis wonen:

  1. Staat het huis op naam van één persoon dan heeft diegene recht op het huis. Diegene is immers de eigenaar van het huis
  2. Staat het huis op naam van jullie beiden? Dan hebben jullie allebei recht op het huis. Meestal is er in dit geval een samenlevingscontract opgesteld. In dit contract staat dan wat er gebeurt met het huis als jullie uit elkaar gaan
  3. Zijn er geen afspraken gemaakt over het koophuis bij uit elkaar gaan? Dan moeten jullie er onderling uit zien te komen.

Vooral in het laatste geval kan het behoorlijk lastig zijn om er goed uit te komen. Maar ook als het wel duidelijk is wat er met het koophuis gebeurt kan dit nog vragen oproepen. Denk aan de termijn dat iemand eruit moet of wanneer spullen opgehaald mogen worden. Loop je hier tegenaan en heb je advies nodig? Neem gerust contact met ons op.

Het koophuis op één naam zetten

Zijn jullie allebei eigenaar van de woning en willen jullie deze op één naam zetten? Dan is goedkeuring hiervoor afhankelijk van de hypotheekverstrekker. De beslissing of deze akkoord gaat zal vaak afhangen van het salaris van de persoon die het huis op naam wil hebben. Verdient hij of zij wel genoeg volgens de hypotheekverstrekker om de hypotheek te kunnen betalen?

Mocht één van de partners uitgekocht worden en moet daarvoor de hypotheek verhoogd worden? Dan is deze aftrekbaar voor de belasting.

Beiden het huis aanhouden en de hypotheek samen blijven betalen kan ook. Houd er hierbij wel rekening mee dat de hypotheekrenteaftrek in dit geval niet altijd van toepassing is.

Uit elkaar en het huis verkopen

In jullie samenlevingscontract kan staan dat het huis verkocht wordt als jullie uit elkaar gaan. Is de waarde gestegen dan wordt de winst gedeeld. Is de waarde van het huis gedaald dan zal dit verlies ook gedeeld moeten worden.

Heb je geen samenlevingscontract en hebben jullie onderling afgesproken dat het huis verkocht gaat worden? Dan moet er nog bepaald worden wie welk percentage van de winst of het verlies krijgt of draagt.

Is de afspraak dat het huis verkocht gaat worden en je ex-partner werkt de verkoop tegen? Aarzel dan niet om hulp in te schakelen. Mocht je het huis willen verkopen en je ex-partner niet, dan kan je naar de rechter gaan. Deze kan eventueel een vervangende toestemming geven om het huis alsnog te verkopen. Dit is echt een noodoplossing. Het kost namelijk veel tijd, geld en is emotioneel vaak erg heftig. Probeer dit dus altijd te voorkomen.

Direct weten hoe het met jullie woning zit?

Spreek nu direct met onze echtscheidingsspecialist Rob: 030–2271931.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *