Risico's samenlevingscontract

Financiële risico’s bij uit elkaar gaan met een samenlevingscontract

In een samenlevingscontract staan de (financiële) afspraken tussen jou en je (ex-)partner. Een samenlevingscontract kan je financieel beschermen maar de gemaakte afspraken kunnen ook nadelig voor je uitpakken.

Er wordt in het samenlevingscontract beschreven welke middelen aan wie toebehoren. Denk hierbij aan jullie bezittingen, spaargeld maar ook schulden. Ook staat er vaak ook in hoe een huis verdeeld wordt bij het uit elkaar gaan.

Meestal wordt in een samenlevingscontract de samen aangeschafte inboedel en gezamenlijke rekening gelijk verdeeld. Maar hier kunnen andere afspraken over gemaakt zijn.

Iemand die tijd en geld heeft gestoken in de ander zijn auto of huis kan deze kosten verhalen op de ex-partner. Deze kosten kunnen voor verrassingen zorgen bij de andere partij. Ruzie over wie waar recht op heeft en wie wat wil hebben komt daardoor helaas vaak voor.

Wat zijn de financiële risico’s zonder samenlevingscontract?

Een stel dat uit elkaar gaat zonder samenlevingscontract behoud ieder zijn eigen geld en spullen. Wel zal een gezamenlijke bankrekening en inboedel eerlijk verdeeld moeten worden.

Als het niet duidelijk is wat van wie is bestaat er de kans dat partners dezelfde spullen claimen. De praktijk wijst uit dat een eerlijke verdeling van spullen en geld lastig is. Want wat is precies eerlijk?

Wat betreft kinderen gelden zonder samenlevingscontract de wetgeving “rondom de omgang en verzorging van minderjarigen.” Houd hierbij dus rekening met het berekenen van kinderalimentatie en het opstellen van een omgangsregeling.

De verdeling van een huur- of koophuis is afhankelijk van op wiens naam het huis staat. Als er niets op eigen naam staat, bestaat er een aanzienlijke kans dat je moet verhuizen. Wees hier dus op voorbereid.

Direct weten wat jouw rechten en plichten zijn?

Spreek nu direct met onze echtscheidingsspecialist Rob: 030–2271931.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *