Het co-ouderschap, wat houdt het in?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om de taken met betrekking tot de zorg en de opvoeding van hun kinderen gelijkwaardig te verdelen. Dit is mede ingegeven door het feit dat steeds meer mensen die kinderen hebben ook allebei een baan hebben. Door deze ontwikkeling kiezen steeds meer scheidende ouders er dan ook voor om de zorg- en opvoedingstaken ook na de scheiding gelijk verdelen.

In deze korte video geef ik antwoord op de vraag wat de betekenis en invulling van co-ouderschap is en waarom dit soms een goede, maar soms ook een minder goede regeling is.

Wat is een co-ouderschap?

Omdat co-ouderschap in de praktijk vaak inhoudt dat de kinderen ongeveer even vaak bij de moeder als bij de vader zijn, ben je dus als ouders beiden betrokken bij de dagelijkse bezigheden van de kinderen die op hun beurt deel uitmaken van twee verschillende huishoudens. De manier waarop dit wordt ingedeeld is over het algemeen sterk afhankelijk van het werkschema en de afstand die je van elkaar vandaan gaat wonen.

Bij een co-ouderschapsregeling ervaren kinderen minder dat ze moeten kiezen voor een van beide ouders en blijft ook de band met beide ouders meer intact. Beide ouders blijven ook betrokken bij de dagelijkse activiteiten van hun kinderen zoals de school, het huiswerk, de hobby’s en sportactiviteiten. Ook zijn beide ouders regelmatig even alleen waardoor ze dingen voor zichzelf kunnen doen.

In de praktijk geen succes

Maar in de praktijk blijken veel co-ouderschapsregelingen op termijn toch niet zo’n succes. Met name het feit dat je elkaar als ouders regelmatig moet zien spreken valt vaak toch tegen. Ook komt het voor dat de kinderen aangeven niet meer gelukkig te zijn met de afgesproken regeling, omdat ze het gevoel hebben geen vaste plek meer te hebben. En blijkt de regeling in de praktijk toch lastiger te combineren met het werk en een stuk duurder dan vooraf bedacht. Veel spullen zoals kleding worden bijvoorbeeld dubbel aangeschaft.

Op het gebied van de kinderalimentatie gelden er andere regels bij een co-ouderschapsregeling. Omdat ouders vaak ieder even vaak voor hun kinderen zorgen zijn de kosten van het dagelijks levensonderhoud ook al gelijkelijk verdeeld. Maar de kinderbijslag en wordt alleen uitgekeerd aan de ouder waar de kinderen ook daadwerkelijk zijn ingeschreven. Maar er zijn meer kosten dan alleen de kosten van de dagelijkse huishouding. Ook heeft de ene ouder soms een hoger inkomen dan de andere ouder waardoor er toch een compensatie moet plaatsvinden met betrekking tot de kosten van de kinderen. Deze compensatie kan in de vorm van alimentatie worden betaald, maar meer en meer kiezen ouders er ook voor om een kinderrekening aan te houden waarop deze compensatie en soms ook de kinderbijslag wordt gestort zodat de overige kosten van deze rekening kan worden betaald.

Meer informatie?

Heb je nog vragen of wil je graag een vrijblijvende kennismakingsafspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Direct antwoord op je vragen over het co-ouderschap?

Spreek nu direct met echtscheidingsspecialist Rob: 030–2271931.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *