Kinderalimentatie, wat is dat?

Laten we beginnen met wat kinderalimentatie nou precies is. Kinderalimentatie wordt betaald door de niet-verzorgende ouder. Dit als compensatie dat diegene niet of minder voor de kinderen zorgt, en/of een hoger inkomen heeft.In het geval van een hoger inkomen moet er dus een grotere bijdrage aan de kosten van de kinderen worden gedaan. Deze alimentatie wordt tot het 18 jaar van het kind aan de ex-partner betaald, en daarna aan het kind zelf (mits deze zelfstandig woont). Je bent levenslang verplicht om voor je kinderen te zorgen, maar financiële steun ben je maar verplicht totdat ze 21 jaar zijn. In ieder geval, tot wanneer je kind in zijn of haar eigen onderhoud kan voorzien. Wat nou als je kind chronisch ziek is? Dan betaal je levenslang alimentatie. Je kind heeft namelijk recht op jouw verzorging.

Goed om te weten: Kinderalimentatie en erkenning

Het maakt het niet uit of je met je ex-partner was getrouwd, jullie geregistreerd partner waren of alleen maar samenwoonden toen het kind werd verwekt. Zelfs wanneer je nooit een langdurige relatie met de ouder van je kind had, maar het kind wel door jou is erkend, ben je verplicht om voor je kind te zorgen – en dus vaak ook tot het betalen van alimentatie.

Wil jij je kinderalimentatie door mij laten berekenen? Neem dan contact met me op.

Kinderalimentatie berekenen, hoe gaat dat in zijn werk?

Kinderalimentatie wordt berekend op basis van TREMA normen. Dit zijn gestandaardiseerde berekeningen. In deze berekeningen wordt rekening gehouden met onder andere:

  • de behoefte van het kind,
  • de leeftijd van het kind,
  • de hoeveelheid kinderen,
  • de draagkracht van beide ouders,
  • de levenssituatie die het kind gewend was vóór de scheiding (oftewel het gezamenlijk netto gezinsinkomen tijdens het samenwonen) enzovoorts.

Maar: niet iedereen is individueel de norm. De berekening van alimentatie voelt dus in veel gevallen onrechtvaardig: je krijgt te weinig of betaalt te veel.

Kan ik de kinderalimentatie zelf berekenen?

Kinderalimentatie kan je niet zelf berekenen. Waarom? Omdat het een ontzettend complexe rekenmethodeis, met erg veel variabelen. Draai je aan 1 knop? Dan verandert de hele berekening. Het “spelen” met inkomsten en uitgaven is hier een voorbeeld van. Elke maand wordt er een bepaald bedrag op jouw rekening gestort – dat bedrag staat meestal vast. Het zijn je inkomsten, en het staat zwart op wit. Maar uitgaven zijn een ander verhaal. De kosten van je hypotheek of huur staan vast, maar hoeveel je uitgeeft aan boodschappen, verzorgingsproducten, verzekeringen, abonnementen et cetera niet. Hoe meer uitgaven je hebt, hoe minder draagkracht je hebt dus hoe minder er over is om aan je kinderalimentatie te besteden…

Advocaten en andere partijen maken daar gretig gebruik van. Doe je online een kinderalimentatie berekening? Dan krijg je waarschijnlijk bij elke partij een andere uitkomst. Best vreemd, vind je niet? Dat komt omdat het de bedoeling is dat je door die voorlopige berekening voor die partij kiest. Ben je de ontvangende partij? Reken dan maar op een hoge kinderalimentatie berekening. Ben je de betalende partij? Wedden dat het ineens een stuk lager is?

Correct & eerlijk kinderalimentatie berekenen

Jij wilt een reële berekening van de kinderalimentatie, en geen poespas. Je wil weten wat je kan verwachten, en dat is logisch. Ik help je graag – mijn aanpak is erg kosten efficiënt en daarbij hanteer ik geen standaardnormering, in plaats daarvan kijk ik naar jouw unieke situatie. Want geen een situatie is hetzelfde. En nog iets: bij kinderalimentatie berekenen staat het belang van de kinderen bij mij altijd voorop. Want als het met de kinderen goed gaat na de scheiding, dan gaat het uiteindelijk met de ouders ook weer goed.

Wil je meer weten over wat je te wachten staat bij scheiden? Maak dan de Scheidingsscan

Wil je meer weten over de mogelijkheden hiervan?

Neem dan contact met ons op:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *