Kinderalimentatie

Wat zijn de rechten en plichten bij kinderalimentatie?

Het basisprincipe van kinderalimentatie is dat een kind er financieel niet op achteruit mag gaan doordat er een scheiding of breuk tussen de ouders is. Na een scheiding is iedere ouder verplicht bij te dragen aan de kosten van levensonderhoud van een kind. De kosten van de kinderen worden altijd gedeeld. Ook als er sprake is van co-ouderschap waarbij een kind afwisselend bij de ouders woont worden de kosten meestal gedeeld.

Als een kind bij één van de ouders gaat wonen, dan is de ex-partner waarbij het kind niet woont vaak verplicht kinderalimentatie te betalen. Deze alimentatie wordt vooropgesteld aan eventuele andere betalingen en schulden aan de ex-partner. Minderjarigen hebben in ons burgerlijk wetboek voorrang op meerderjarigen.

De hoogte van de kinderalimentatie wordt opgenomen in het ouderschapsplan. Deze regels gelden ook voor partners die uit elkaar gaan en een samenlevingscontract hebben.

Hoe wordt de kinderalimentatie vastgesteld?

Het vaststellen van de kinderalimentatie is voor de meeste mensen erg ingewikkeld.  Dit kom omdat er veel factoren zijn die van invloed zijn op de hoogte van de kinderalimentatie.

De belangrijkste factoren zijn:

 • Leeftijd van de kinderen
 • Waar de kinderen gaan wonen
 • Hoe vaak de kinderen bij de ex-partner zijn
 • Het netto inkomen van het gezin voor de scheiding
 • Het netto inkomen van jou en het netto inkomen van je ex-partner
 • De kinderbijslag en het kindgebonden budget die jij of je ex-partner ontvangt
 • Belangrijke afwijkende factoren zoals een handicap of chronische ziekte

Er zijn heel veel verschillende manieren om een berekening te maken van de kinderalimentatie. Hiervoor zijn verschillende modellen. Aangezien kinderalimentatie altijd maatwerk is zal het in veel gevallen verstandig zijn om een financieel-echtscheidingsspecialist in te schakelen die jou of jullie hierbij helpt.

Hoe werkt kinderalimentatie in de praktijk en wat gaat er vaak fout?

In de praktijk wordt de berekening voor kinderalimentatie  aan de hand van de tremanormen vastgesteld. De tremanormen gaan uit van het netto besteedbaar inkomen (er bestaat ook een bruto inkomen berekening) waar de volgende kosten van worden afgetrokken:

 • Alimentatievrije voet
 • Woonkosten boven de minimale eigen huur
 • Premie ziektekosten
 • Overige relevante kosten als begrafenisverzekering, aflossing huwelijkse schulden en een reservering voor oudedagsvoorziening.

Over het bedrag dat overblijft wordt een percentage genomen dat een ouder kan bijdragen aan de kosten van de kinderen. Uitgangspositie bij elke manier van berekenen van kinderalimentatie is dat de kinderen geen financieel nadeel mogen hebben van een echtscheiding. Een scheiding of relatiebreuk kan ervoor zorgen dat ex-partners meer kosten hebben, maar juist mínder inkomen. Hierdoor kan het moeilijk zijn om in de praktijk om te gaan met de volgens de tremanormen berekende (kinder)alimentatie.

Tips om dit te voorkomen

Als je met je ex-partner contact onderhoud is het handig om samen te kijken welke inkomsten jullie gezamenlijk hadden en individueel gaan hebben. Daarna is het belangrijk om te kijken welke kosten er zijn geweest voor de kinderen en welke kosten jullie kunnen verwachten in de toekomst. Maak op basis hiervan onderling afspraken.

Zorg ervoor dat je voldoende inzicht hebt in je financiële situatie en die van jouw ex-partner. Bereken hoeveel alimentatie je wettelijk gezien zou moeten betalen en reserveer hier geld voor. Doe zelf onderzoek en schakel een expert in die duidelijk een beeld van de te betalen kinderalimentatie kan scheppen als dit zelf niet lukt.

Bedenk dat dure lange rechtszaken voorkomen kunnen worden en deze niet in het belang van de kinderen zijn. Probeer daarom redelijk en flexibel te zijn.

Wat als de afspraken niet worden nagekomen?

Mocht je ex-partner de kinderalimentatie niet willen betalen en is de kinderalimentatie door een rechter bevestigd dan kan je het bedrag via het LBIO innen. Dit gebeurd door middel van een deurwaarder of (in het geval je ex-partner een uitkering heeft) via de gemeente.

Is de kinderalimentatie onderling geregeld maar niet door de rechter bevestigd dan zal je eerst een advocaat moeten inschakelen voordat het LBIO ingeschakeld kan worden.

Wanneer start en stopt de kinderalimentatie?

Vanaf het moment dat ouders uit elkaar zijn en een kind bij een van de ouders woont is de ander al alimentatieplichtig. Kinderalimentatie is over het algemeen niet van toepassing als een kind 21 jaar is geworden. Een rechter zal ook in dit geval een afweging maken op basis van de financiële situatie van de ouder.

Hulp nodig van een expert in kinderalimentatie?

Een echtscheidingsspecialist heeft een financiële achtergrond en kennis van scheiden en kan jullie hierin uitstekend helpen. Hij of zij zorgt samen met jullie dat het financiële plaatje voor nu en in de toekomst duidelijk en compleet is. Zodat de kinderen niet de dupe worden van jullie (echt)scheiding.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende eerste afspraak waarin we uw situatie bespreken en uw vragen aangaande kinderalimentatie beantwoorden.

Direct antwoord op je vraag over de kinderalimentatie?

Spreek nu direct met echtscheidingsspecialist Rob: 030–2271931.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *