Inboedel verdelen

Ongehuwd uit elkaar: de inboedel verdelen

Hoe langer je samen hebt gewoond des ter meer gezamenlijke aankopen er zijn in de huishouding. De gezamenlijke bankrekening, auto of tv moet verdeeld worden. De verdeling van de inboedel eerlijk laten verlopen kan dan lastig zijn. Hoe pak je dit goed aan? Zodat dit lastige proces zo vlekkeloos mogelijk verloopt.

Ongehuwd uit elkaar: verdeling inboedel goed laten verlopen

Als jullie een samenlevingscontract hebben dan is daar vaak in opgenomen hoe de inboedel wordt verdeeld. Is er geen samenlevingscontract? Dan behoudt ieder zijn eigen spullen en worden de gezamenlijk aangeschafte goederen verdeeld.

Bij het verdelen van de inboedel als ongehuwd stel zijn er vaak een aantal onderwerpen die (emotioneel) lastig zijn. Het helpt dan om op te schrijven welke bezittingen er zijn te verdelen en te registreren welk bedrag elke bezitting waard is. Wees hierin realistisch en schrijf bij het maken van afspraken de zaken op waarover jullie het eens zijn. Zo kan er alvast een shortlist gemaakt worden van welke spullen naar wie gaan. Neem geen overhaaste beslissingen en neem allebei genoeg bedenktijd.

Wees duidelijk in de communicatie over welke spullen je wilt hebben en waarom. Denk voor jezelf hierbij aan de volgende zaken:

  • Zijn de spullen makkelijk te verhuizen?
  • Heb ik de spullen wel nodig of hebben ze meer emotionele waarde?
  • Is er voldoende ruimte in mijn toekomstige woning voor de spullen?
  • Welke spullen willen jullie allebei liever verkopen?
  • Hoe zou een rechter mogelijk oordelen over de toewijzing van bepaalde goederen?

Tips om de inboedel eerlijk te verdelen

Omdat het verdelen van de inboedel vaak erg lastig is hierbij enkele tips om jullie hiermee te helpen.

  • Compromissen sluiten is vaak noodzakelijk om de verdeling van de inboedel soepel te laten verlopen. Sluit bijvoorbeeld om en om een compromis zodat ieder evenveel concessies maakt.
  • Probeer creatief en pro-actief de geschillen op te lossen. Stel jullie hebben net gezamenlijk een tv gekocht en willen die allebei hebben. Koop dezelfde tv en deel de kosten zodat jullie dezelfde tv hebben. Is er een 5 jaar oude bank en verschillen jullie van mening wat die waard is? Zoek eenzelfde soort bank op marktplaats en taxeer de bank op deze prijs.
  • Realistisch zijn over de verdeling is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Vind je je partner onredelijk dan kan het helpen om een onafhankelijk persoon erbij te betrekken.
  • Als de verdeling van de inboedel uiteindelijk duidelijk is dan tel je de bedragen per persoon op. Diegene die in het voordeel is zal zijn of haar ex-partner in de meeste gevallen financieel compenseren.

Inboedel verdelen: jullie komen er niet uit

Mochten jullie er over de verdeling van de inboedel niet uitkomen dan kan het uiteindelijk aankomen op een rechtszaak. In de praktijk gebeurt dit weinig omdat dit vaak een stuk duurder is dan het samen tot een oplossing komen.

Het is veel verstandiger en prettiger om in dit geval ondersteuning te krijgen van een onafhankelijk echtscheidingsspecialist. Neem daarvoor contact met ons op.

Direct weten hoe jullie de verdeling aan moeten pakken?

Spreek nu direct met onze echtscheidingsspecialist Rob: 030–2271931.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *