Pensioen na scheiding – hoe zit dat?

Heb je tijdens je huwelijk of geregistreerd partnerschap pensioen opgebouwd? En ga je scheiden? Dan moet het pensioen worden verdeeld, of de officiële term: het pensioen moet worden verevend.

Goed om te weten is dat de ex-partner van degene die pensioen heeft opgebouwd, recht heeft op de helft van het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Dit valt onder de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding en gaat over het ouderdomspensioen. Deze wet geldt bij een echtscheiding met en zonder huwelijkse voorwaarden, het verbreken van geregistreerd partnerschap, maar niet bij het verbreken van een samenlevingscontract. Dit pensioen wordt direct na de scheiding verevend. Heb jij het pensioen opgebouwd? Dan wordt het pensioen uitgekeerd aan je ex-partner zolang jij zelf in leven bent.

Deze wet is niet altijd even praktisch. Bijvoorbeeld wanneer er een leeftijdsverschil is tussen jou en je ex-partner. Ben je de jongere partner? Dan krijg je dat pensioen veel te vroeg – en moet je vaak onnodig meer belasting betalen. Ben je zelf de oudere partner? Dan krijg je dat pensioen dus (veel) te laat.

Welke pensioenen zijn er?

Er bestaan 2 soorten pensioenen. Het ouderdomspensioen, dat is voor jou wanneer je oud wordt. Ook bestaat er een nabestaandenpensioen. Dat is voor wanneer je vóór de pensioengerechtigde leeftijd komt te overlijden. Dan ontvangt jouw ex-partner dit volledige pensioen.

De regels voor het verevenen van het ouderdomspensioen zijn niet meer relevant in de huidige maatschappij. Deze wet gaat namelijk uit van traditionele gezinnen waarin maar 1 persoon werkt en de andere thuisblijft om voor de kinderen te zorgen. Maar: als je niets anders regelt, geldt deze wetgeving wel! Gelukkig zijn er manieren om je pensioen na scheiding anders te regelen. Zoals wanneer het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen wordt omgezet naar een eigen, zelfstandig ouderdomspensioen voor je ex-partner. Dit pensioen komt dus los te staan van jouw eigen pensioenregeling. Dat noemen we conversie.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met me op. Ik, Rob, gecertificeerd echtscheidingsadviseur en financieel planner, help je graag verder.

Afzien van verdelen (verevenen) van het pensioen na scheiding. De voor- en nadelen op een rij

Een andere optie is afzien van het verevenen van het ouderdomspensioen. Dit kan alleen wanneer jij en je ex-partner het hier volledig over eens zijn. Weet je niet zeker of het pensioen van jou en dat van je ex-partner gelijkwaardig zijn? Vraag dan de waarde na bij de pensioenuitvoerder.

De voordelen van het afzien van verevenen pensioen na scheiding

  • Een groot voordeel van het afzien van verevenen pensioen na scheiding is dat je je eigen ouderdomspensioen behoudt.
  • Je behoudt het alleenrecht op je opgebouwde pensioen – je hoeft dus niets meer te verdelen.
  • Ook kan je – als je dat wilt – je pensioen reserveren voor je nieuwe partner in plaats van je ex-partner.

De nadelen van het afzien van verevenen pensioen na scheiding

  • Wanneer je afziet van het verevenen van je pensioen na scheiding, ziet de Belastingdienst dit vaak als een schenking. Dit bedrag maakt de Belastingdienst contant – oftewel ze nemen het bedrag per jaar dat je eigenlijk zou afstaan aan pensioen en vermenigvuldigen dit met je levensverwachting. En dan volgt er ineens die welbekende blauwe envelop die je absoluut niet op je deurmat wilt krijgen…

Er zitten dus ontzettend veel én grote fiscale gevolgen aan het afzien van verevenen pensioen na scheiding. Regel dit goed! Bijvoorbeeld door het inschakelen van een gecertificeerd financieel echtscheidingsadviseur. Deze geeft je professioneel advies.

Je pensioen na scheiding anders regelen

Als je jouw pensioen na scheiding anders wilt regelen, mag dat. Dat heet het regelend recht. Dit kan alleen maar als je samen met je ex-partner afspraken kan maken. Deze afspraken toetst de rechter vervolgens. Er zijn verschillende manieren om je pensioen na scheiding anders te regelen, denk aan bijvoorbeeld een lijfrente of alimentatieverzekering.

Wil je meer weten over de mogelijkheden hiervan?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *