Bezittingen schulden echtscheiding

De verdeling van bezittingen en schulden bij een echtscheiding

Bij een echtscheiding is de verdeling van bezittingen en eventuele schulden vaak een heet hangijzer. Veel hangt af van de vraag of er gehuwd is onder huwelijkse voorwaarden of niet.

Echtscheiding onder huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden zijn een leidraad voor het verdelen van bezittingen en schulden bij een echtscheiding. Hierdoor zijn beide partners meer financieel onafhankelijk.

Het is goed om te weten dat huwelijkse voorwaarden niet per definitie bindend zijn. Er zijn situaties waarbij een partner een claim kan maken en toegewezen krijgt door een rechter anders dan aangegeven in de huwelijkse voorwaarden. Houd dus, ook al ben je getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, rekening met eventuele betalingen aan je ex-partner.

Huwelijkse voorwaarden worden vooral opgesteld als een van de partners een grote schuld heeft of financieel kwetsbaar is. Zonder huwelijkse voorwaarden worden immers alle schulden en inkomsten tussen de partners gelijk verdeeld.

Hoe zit dit met schulden?

Bij het sluiten van een huwelijk wordt er een financieel contract aangegaan. Alle schulden die tijdens het huwelijk samen worden opgebouwd moet ook samen betaald worden. Dit geldt ook voor schulden aangegaan voor het huwelijk. Tenzij in de huwelijkse voorwaarden duidelijk vermeld staan dat dit niet het geval is.

Huwelijkse voorwaarden kunnen wettelijk gezien niet voorkomen dat de opgebouwde schulden tijdens de  echtverbintenis aan slechts één persoon worden toegewezen. Bij grote schulden kan er een saneringsplan opgesteld worden om weer schuldenvrij te komen.

Schulden worden na een scheiding mogelijk wel op één naam gezet. De schuldeiser dient hiermee akkoord te gaan. Bij deze regeling kan de persoon met een schuld de helft verhalen op zijn ex-partner.

Een huis dat op één naam staat wordt enkel niet in de gezamenlijke schuldenlast afgetrokken als er ook daadwerkelijk één persoon de hypotheek heeft betaald.

Verdeling van bezittingen zonder huwelijkse voorwaarden

Als jullie zonder huwelijkse voorwaarden getrouwd zijn voor 1 januari 2018  betekent dit dat alle bezittingen en schulden van jullie beiden zijn. Dit geldt ook voor schulden en bezittingen van ieder van jullie van voor het huwelijk.

Zaken als kleding, sieraden en andere persoonlijke eigendommen vormen vaak een uitzondering. Denk hierbij aan spullen met een meer sentimentele dan actuele waarde zoals een hobbyverzameling of een ring van iemand zijn oma.

Alle overige bezittingen die tijdens en voor het huwelijk zijn aangeschaft zoals een bankstel, tv, auto en servies moeten wel eerlijk verdeeld worden.

Een huisdier valt formeel ook onder gemeenschappelijk goederen alleen zal deze meestal naar diegene gaan die het beste voor het dier kan zorgen.

Bezittingen van een kind blijven gewoon van het kind zelf en kunnen niet verdeeld worden door de ouders.

Voor een rechtbank kan je moeilijk aanspraak maken op de persoonlijke eigendommen van de ander. Een erfenis of een schenking zal ook niet altijd gedeeld hoeven te worden. Dit kan bijvoorbeeld met de wensen van de schenker te maken hebben.

Bekruipt je het gevoel dat je partner teveel claimt? Vraag dan advies aan een advocaat of echtscheidingsexpert en
win informatie in of de claims terecht zijn of niet.

Verdeling van schulden zonder huwelijkse voorwaarden

Alle schulden opgebouwd voor en tijdens een huwelijk zullen samen betaald moeten worden. Wettelijk gezien moet alles verdeeld worden. In de praktijk kan je er samen voor kiezen om een andere verdeling hierin te maken.

Deze afspraken moeten wel duidelijk in het echtscheidingsconvenant staan en akkoord zijn bij de rechter die de scheidingszaak behandelt.

Direct weten hoe jullie de verdeling aan moeten pakken?

Spreek nu direct met onze echtscheidingsspecialist Rob: 030–2271931.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *