echtscheidingsconvenant

Wat is een echtscheidingsconvenant?

In een echtscheidingsconvenant staan de afspraken die jullie als scheidend partners met elkaar maken. Het echtscheidingsconvenant is niet verplicht bij scheiden maar wel erg prettig om duidelijkheid te scheppen. Daarnaast zal een bank bij h(er)financiering van een huis eisen dat er een echtscheidingsconvenant is. In de praktijk is het opstellen van een echtscheidingsconvenant daarom altijd aan te raden.

Wat staat er in een echtscheidingsconvenant?

Scheiden is een emotionele gebeurtenis waarbij je wilt voorkomen dat er impulsieve beslissingen worden gemaakt waarbij je jezelf of de ander benadeelt. Een duidelijk en compleet echtscheidingsconvenant opgesteld met behulp van een onafhankelijke partij voorkomt dit.

Een goed echtscheidingsconvenant bevat de volgende zaken:

  • Verdeling en regeling van het huis
  • Verdeling van de inboedel, spaargeld, schulden, belastingrechten en -plichten
  • Verdeling van het opgebouwde pensioen
  • Kinderalimentatie en partneralimentatie
  • Ouderschapsplan

Een echtscheidingsconvenant is veelomvattend en complex wat de kans op financieel of juridisch nadelige beslissingen groot maakt. Een echtscheidingsspecialist heeft veel ervaring met het opstellen van echtscheidingsconvenanten waarmee dit voorkomen wordt.

Hoe wordt het convenant bij de rechtbank ingediend?

Een door beide partijen getekend echtscheidingsconvenant wordt toegevoegd aan het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank. Dit moet gebeuren door een advocaat.

Als echtscheidingsspecialisten werken wij hiervoor samen met een advocaat. De advocaat voert hierbij enkel het wettelijk noodzakelijke werk uit, zodat de kosten voor begeleiding zo laag mogelijk zijn.

Hoe snel wordt het echtscheidingsconvenant verwerkt?

Een echtscheidingsconvenant wordt meestal binnen 1 tot 2 weken verwerkt. Het is wel van belang dat alles goed op papier staat en het convenant compleet is. Elke keer dat een rechter niet akkoord gaat, sluit je achteraan in de rij aan en gaat er een behoorlijke tijd overheen voordat het wordt beoordeeld.

Wat gebeurt er bij niet nakomen?

Als je ex-partner de afspraken van een echtscheidingsconvenant niet nakomt dan kan dit via een rechter afgedwongen worden. Dit is vaak een lang, intensief en duur traject. Ga daarom eerst het gesprek aan met je ex-partner. Wat is er aan de hand? Bekijk of er eventueel een betalingsregeling getroffen moet worden. Heeft dit geen effect? Neem dan een advocaat of echtscheidingsspecialist in de arm. Zorg voor de juiste documentatie en wees zeker van je zaak.

Goed om te weten is dat als je ex de afspraken niet nakomt het  echtscheidingsconvenant niet eenzijdig ontbonden kan worden.

Hoe het echtscheidingsconvenant aan te passen?

Als je samen het echtscheidingsconvenant wilt aanpassen dan zetten jullie op papier wat er precies gewijzigd moet worden. Als dat door jullie beide ondertekent is en door een advocaat aan jullie dossier wordt toevoegd is de wijziging rechtsgeldig. De wijziging hoeft dus niet door een rechter bekrachtigd te worden.

Eenzijdige aanpassingen aan een echtscheidingsconvenant kunnen alleen als deze door een rechter worden goedgekeurd. Een dergelijk verzoek wordt enkel toegekend als het volstrekt duidelijk is dat de gemaakte afspraken niet redelijk zijn of bepaalde omstandigheden sterk veranderd zijn.

Hulp nodig bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend en gratis eerste gesprek. Tijdens dit gesprek zullen we jouw vragen beantwoorden aangaande scheiden en het bijbehorende echtscheidingsconvenant.

Direct weten welke afspraken er in ieder geval in jullie echtscheidingsconvenant moeten staan?

Spreek nu direct met echtscheidingsspecialist Rob: 030–2271931.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *