Wat is het verschil tussen een advocaat, mediator en Prudentio?

Met een scheiding wordt een huwelijk, een geregistreerd partnerschap of een samenleving beëindigd. Maar scheiden is vooral ook emotie. Dat weten wij bij Prudentio maar al te goed. Niet in de minste plaats omdat al onze adviseurs zelf in het verleden ook zijn gescheiden. Om zelf een keuze te kunnen maken welke begeleiding het beste past bij jullie situatie leggen wij uit wat het verschil is tussen een advocaat, een mediator en de unieke begeleiding die wij bij Prudentio aanbieden.

Op het moment dat negatieve emoties de overhand nemen kunnen twee mensen elkaar letterlijk gaan belagen, bevechten, onderuithalen en zelfs willen vernietigen. Net zoals in een oorlog dus. Op het moment dat er dan ook nog een twee advocaten worden ingehuurd kan de schade zover oplopen dat de schade nog generaties later zichtbaar is. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen zich niet meer door juridische procedures te laten verleiden tot het voeren van een zinloze oorlog. Die mensen willen de situatie samen oplossen. Het zijn diezelfde mensen die zich daarnaast ook realiseren dat zij geen idee hebben wat ze dan allemaal moeten regelen, wat hun rechten en plichten zijn, hoe hun financiële toekomst er uit zal gaan zien en hoe ze het best met hun kinderen kunnen omgaan. Zij roepen vaak de hulp in van één gezamenlijke advocaat of van een mediator.

Scheiden via een advocaat

Een advocaat is opgeleid om juridische bijstand te verlenen. Eenzijdige juridische rechtsbijstand eigenlijk. Toch zijn er advocaten die als gezamenlijke advocaat optreden voor scheidende klanten. Op juridisch vlak kan de advocaat de keuzes en gevolgen inzichtelijk maken en de gemaakte afspraken vastleggen in een verzoekschrift aan de rechtbank. De afspraken over de zorg- en omgangsregelingen met de kinderen moeten zelf worden gemaakt zodat de advocaat deze in de vorm van een ouderschapsplan bij het scheidingsverzoek kan voegen.

Naast het feit dat een advocaat over het algemeen een fors uurtarief hanteert zijn er nog enkele nadelen te benoemen met betrekking tot deze vorm van scheiden. Er vindt namelijk over het algemeen geen begeleiding plaats bij het voeren van de gesprekken. Ook zijn de financiële en fiscale gevolgen vaak niet of niet volledig in kaart gebracht. Hij is namelijk jurist en geen fiscalist of financieel adviseur! Met alle gevolgen van dien. Stel je voor dat het huis is toegewezen aan een van jullie onder voorwaarde dat diegene ook de hypotheek overneemt. En dat de bank dan aangeeft dat dit niet past op basis van het inkomen. Of dat er, door gewijzigde fiscale regels een verplichte aflossing van de lening vereist is en dat daar bij de te betalen alimentatie geen rekening mee gehouden is. Grote kans dat er achteraf dus een hoop onnodige ellende ontstaat.

Scheiden met een mediator

Een mediator heeft een andere aanpak. Ook een andere achtergrond. Een mediator is er op gericht om, onder begeleiding, jullie tot overeenstemming te laten komen op heel veel gebieden waaronder, net als bij de advocaat, de alimentatie, de verdeling van de spullen en de kinderen. Mediation zorgt er over het algemeen voor dat de gemaakte afspraken een stuk toekomstbestendiger zijn. Dit is hoofdzakelijk te danken aan het feit dat de mediator aandacht besteed aan de emotie die komt kijken bij elke scheiding en getraind is om hier op oplossingsgerichte manier mee om te gaan.

Maar ook deze vorm van begeleiding heeft enkele flinke nadelen. Aan de ene kant is het uurtarief wellicht wat lager dan bij een advocaat, aan de andere kant is de totale factuur vaak een stuk hoger omdat er veel meer tijd besteed is. En ook een mediator heeft niet alle specialismen zodanig onder de knie dat er gewerkt kan worden naar een duurzame totaaloplossing. Met alle financiële, fiscale, juridische en soms zeer risicovolle resultaten als gevolg.

Wat doet Prudentio?

Een enkeling zoekt nog verder. Naar een specialist op alle vakgebieden waar ze tijdens, maar ook na de scheiding mee te maken krijgen. Iemand met begrip voor de emotie, maar daar niet in blijft hangen. Iemand die gelooft dat iedereen die een goed beeld heeft van zijn toekomstige, nieuwe leven de rust zal vinden om zelf deze emoties te verwerken. Iemand die toekomstgericht inzicht geeft in de keuzemogelijkheden en alle bijkomende gevolgen en risico’s. Iemand die het belang van de kinderen steeds bovenaan stelt. Iemand die niet alleen de juridische kant van de scheiding bekijkt, maar ook kijkt naar de financiële en de fiscale aspecten van een scheiding. En iemand met verstand van hypotheken, levensverzekeringen, pensioenen, toeslagen en sociale voorzieningen. Iemand die kijkt naar het best mogelijke eindresultaat en daar op basis van al deze vakgebieden een totaaloplossing zoekt. Iemand die alle documenten waaronder het convenant, het ouderschapsplan en alle overige benodigde documenten opmaakt, uitlegt en indient bij de rechtbank. Zo iemand vind je bij Prudentio.

Creatieve, unieke en efficiënte werkwijze

Bij Prudentio gaan wij altijd creatief op zoek naar oplossingen om jou en je (ex)partner verder te helpen. Eerlijk gezegd zijn we nogal eigenwijs en hebben een unieke werkwijze, die de nadruk legt op persoonlijk contact en efficiëntie. Het resultaat? Regelmatig vertellen klanten ons “goh, had ik maar eerder geweten dat het ook zó kan…” Al onze adviseurs zijn gecertificeerd financieel echtscheidingsadviseur (RFEA) en gecertificeerd financieel planner (CFP®) en hebben dus alle benodigde kennis in huis om een totaaloplossing te kunnen bieden. Deze kennis vullen we aan met een speciale coaching techniek (NLP), die zorgt dat we ons richten op de toekomst in plaats van het verleden. Bij een scheiding komt natuurlijk meer kijken dan alleen het kiezen van de juiste begeleiding.

Meer informatie?

Heb je nog vragen of wil je graag een vrijblijvende kennismakingsafspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Direct antwoord op je vraag over de scheiding?

Spreek nu direct met echtscheidingsspecialist Rob: 030–2271931.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *